Å flytte for seg selv

lisbeth_røbekk (18)Å flytte for seg selv

I disse dager er det jentene som prøver seg.

Ny skole og nye muligheter – hver for seg. Jeg syns jo selvfølgelig at de er altfor unge til dette eller at alderen har inntatt meg. Det er nok mer det siste.

En viss panikktendens er tilstede for at vi ikke har fått snakket og gjort nok ting i sammen, samt om jentene er rustet nok til å stå helt på egne bein.

Heldigvis er det ikke langt unna i avstand. Maks en time. At de har godt av litt luft er en ting, men rustetheten er noe annet. Mamma tanker.

Heldigvis er det aldri ett nederlag å komme hjem igjen til mamma.

Tilbakeblikk

Det får meg likevel til å tenke tilbake. Da jeg som 17 1/2 åring flyttet for meg selv (he,he). Med en stor porsjon ydmykhet og selvsikkerhet til hovedstaden Oslo med fast jobb i hånden og videre skolegang på kveldstid.

Jeg ville klare meg selv. Jeg skulle leie ett år i Oslo før jeg ble boligeier i pendler avstand.

Med meg på veien hadde jeg mine foreldre. De syns også dette var litt tidlig, men jeg var urokkelig og da var de der som foreldre. Støttet meg og hjalp meg med både valg av bosted, depositum og å komme i orden.

-og ikke minst. De var alltid tilstede.

Pendlertilværelse

Da begynte min pendlertilværelse.

Annenhver helg reiste jeg hjem. Pappa hentet meg på stasjonen og mamma hadde laget mat. Helgen var full av kontakt med familie, brødrene mine, venninner, god mat og gjerne en bytur. Jeg var oppdatert på to steder samtidlig.

Når søndagen kom var det å reise innover. Det var alltid en rar følelse.

Mamma lagde søndagsmiddag til de i familien som hadde tid og sammen kjørte de meg til stasjonen. Medbragt var da alltid ett nytt blad, noe å bite og drikke på og boka som jeg leste der og da – til togturen.

Jeg måtte alltid ringe å si ifra at jeg hadde kommet hel frem, og det gjøres den dag i dag.

Nye muligheter

Så kjære døtre, mamma tenker på dere når dere nå har starte med nye muligheter. Heldigvis er dere ikke langt unna, men nå kommer mamma prekenen som bror har fått for lenge siden.

Å starte opp ett skoleår på nytt sted skaper både muligheter og kan gi begrensninger. Som vi voksne vet er det i starten en velger hvordan og hvem en får som nye venner, hvordan en klarer seg selv og hvordan en gjør det på skolen. Gode rutiner og riktig kosthold gir overskudd og positivitet som vi alle mennesker ofte tiltrekkes av.

En klem, ett hyggelig hei og noen rosene ord kan ofte glede en annen mer enn vi vet selv. Små som store.

Å bo

I starten er det mye som skal på plass. Først å fremst skal en bytte seng, nytt rom, ny leilighet og en skal skape det personlig rundt seg. For første gang skal en bestemme selv hvordan en vil ha det rundt seg og skape trivsel rundt seg – der en bor. Flytt 100% inn – ikke halvveis. Start med å skape ditt eget jeg.

Har du lyst til å ha en tema for hver av årstidene, så gi deg selv muligheten til det. Gjør det hyggelig for deg selv og de som har lyst til å besøke deg. Nøl heller ikke til å invitere til vennepiknik hvor alle kan ta med litt selv – innimellom.

Studieteknikk og arbeidsrutiner

Dere har to ulike studiehverdager, men å skape gode rutiner er felles for dere begge.

Nye lærebøker, nye studieteknikker skal læres og gode arbeidsrutiner. Kommer en bakpå her, så kan det fort bli vanskelig å hente seg inn igjen. Litt hver dag og alltid skolefri på søndager er smart. En trenger å starte en ny uke uten «å hele tiden» tenke skole. Å drikke nok vann, ta en banan og en smoothie mellom måltidene styrker konsentrasjonen gjennom dagen.

Kanskje finnes det ett felles bibliotek med egne studie rom? Å arbeide alene, men i fellesskap kan være hyggelig.

Rådføring og gode samtaler

Å klare seg selv betyr ikke at en ikke skal spørre om råd hvis en ser det butter. Det gjør voksne også. Vi skravler, rådfører oss og lærer hele livet. Det finnes aldri en oppskrift på når vi ikke trenger en god samtale.

Av og til kan det være like mange råd som muligheter, da er mamma kjekk å ha. Å være rådvill og hele tiden prøve nye rådsmennesker kan ofte føre til rådvillhet. Da bruker du mye av tiden til å finne ut hva en selv egentlig mener. Mamma lytter og er opptatt av å gi trygghet slik at du kan stole på deg selv og egne avgjørelser – og er alltid der.

Noen ganger handler det rett og slett om å ha en om dagen. En blir aldri for stor til det.

Søvn

Å ha nok søvn er undervurdert og er det vanskelig å få til alt i starten kan det være smart å «tvinge» seg selv til å prøve å få det til. Den beste søvnen er mellom kl 23 og 07. For å falle til søvn til en bestemt tid når en føler seg våken, betyr også at en må velge hva en gjør timen før. Går det ikke første gangen, så må en bare prøve igjen.

Å puste med maven er en annen teknikk. Spre armene og føttende ut i stjerne og pust dypt inn på tre og ut på ni. Rolig.

Penger

Å plutselig skulle klare seg på egen maskin kan være en overgang. Det er viktig å vite at en har nok penger til det en trenger. Det må en finne ut av før en er i gang. Det gir trygghet og vite at en har nok til det nødvendigste til å klare seg selv fra dag en. Det er jo poenget – å klare seg selv.

Det å ha noen å spørre om ekstra penger er fint og slik skal det være. En skal alltid vite at en har en voksen en kan spørre. Hvis en trenger ekstra penger ofte, så er det lurt å sette opp budsjett. Budsjett er smart. Men skal budsjettet gi trygghet, må budsjettet holdes.

Det viktigste utgiftene er næringsrikt kosthold (maks kr 130 pr dag), boutgifter og skolepenger.

Å spare penger

Får du penger ekstra som en alltid gjør av snille folk – vær smart å sett pengene på egen sparekonto. Lag ett budsjett du kan leve med og det du får til overs kan du enten spare eller dele i to. Den ene delen unner du deg noe ekstra, mens den andre halvdelen sparer du.

Å låne penger

Å låne penger betyr at du bruker mer enn du har. Det er ikke smart. Å starte å låne penger til forbruk bør en aldri gjøre før en har snakket med spesielt mammaen sin. Det er som regel de som har erfaring fra å holde alt i hop.

Å være sosial

By på deg selv, men skap ett eget rom for deg selv. Å være alene med egen kreativitet og trives i eget selskap er gull verdt. Du er aldri alene. Mamma er her. Vi er her. Start på ny side i dagboken og ta vare på minnene du skaper alene og med flere.

Å by på deg selv betyr ikke i bokstavelige mening, men vær åpen og forsiktig om du er på fest. Det er du som har ansvaret for deg selv og det er lov å feste uten alkohol. Det er bare å senke skuldrene å ha det gøy!

Å sist, men ikke minst – ha plass til flere nye skolevenner da har du flere å spille på lag med og hyggelige lag.

Mamma snakker

Mamma heier og er her – alltid. Elsker dere herfra til evigheten og gleder meg til mange samtaler, våres stunder og nye muligheter og aktiviteter sammen med dere. Dere er jo jammen meg blitt noen store jenter og mamma tenker på dere hvert dag, hvert minutt – Klem fra mamma (minst fire hjerter – ett til hver av dere).